Duurzame vakantieparken.jpg Door redactie op 16-02-2024

Duurzaam vakantiepark, duurzame vakantieparken: De toekomst van verantwoord reizen

Duurzaamheid is een steeds belangrijker onderwerp in onze samenleving, ook als het gaat om vakantieparken. In dit artikel bespreken we het concept van duurzame vakantieparken in Nederland en welke maatregelen worden genomen om een positieve impact op het milieu te hebben. Duurzame vakantieparken richten zich op energie- en waterbeheer, natuur en milieu op en rond het park, en bieden praktijkvoorbeelden van succesvolle initiatieven.

Nederlandse vakantieparken zijn zich steeds meer bewust van het belang van verduurzaming op zowel ecologisch als economisch vlak. Hierbij wordt gekeken naar het gebruik van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen, waterbesparende maatregelen en het terugdringen van afval. Er zijn verschillende voorbeelden van vakantieparken die zich inzetten voor een groenere toekomst, waarbij zowel grote ketens als kleinere parken stappen zetten op het gebied van duurzaamheid.

Belang van duurzaamheid in vakantieparken

Duurzaamheid is van groot belang in vakantieparken, aangezien het helpt het milieu te beschermen en tegelijkertijd kosten te besparen. Met de huidige energiecrisis en toenemende milieubewustzijn, willen we stappen ondernemen om onze vakantieparken duurzamer te maken.

Duurzaamheidsbeleid

Het implementeren van een duurzaamheidsbeleid helpt om het energie- en waterverbruik te verminderen, de CO2-uitstoot te beperken en afval te minimaliseren. Sommige vakantieparken hebben al ambitieuze doelen gesteld, zoals:

  • 70% minder CO2-uitstoot
  • 25% minder energieverbruik
  • 25% minder waterverbruik

Maatregelen zoals zonnepanelen, elektrische laadpalen en warmtepompen kunnen bijdragen aan het behalen van deze doelen en het verduurzamen van deze vakantieparken.

Green Key: Hét internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de gastvrijheidssector

Certificeringen en keurmerken

Door te richten op certificeringen en keurmerken, zoals het Green Key certificaat, laten vakantieparken zien dat ze zich inzetten voor duurzaam ondernemen en het milieu. Green Key is een internationaal keurmerk voor duurzame accommodaties in de toeristische sector. Het certificaat wordt toegekend aan vakantieparken die voldoen aan strenge duurzaamheidscriteria, waarmee ze aantonen dat ze milieuvriendelijk handelen.

Eco-lodges en accommodaties

Naast het implementeren van duurzaamheidsbeleid en het behalen van certificeringen, kunnen vakantieparken ook overwegen om eco-lodges en milieuvriendelijke accommodaties aan te bieden. Dit kan onder andere bestaan uit:

Tiny house type Leistert Cabin op vakantiepark Buitenhof de Leistert
  1. Tiny houses: Gasloze woningen die minder energie verbruiken.
  2. Passiefhuizen: Woningen met een zeer laag energieverbruik, dankzij bijvoorbeeld extra isolatie en passieve zonne-energie.
  3. Natuurlijke materialen: Het gebruik van duurzame, hernieuwbare materialen in de bouw en inrichting van accommodaties.

Energie en Waterbeheer

Energiebesparing en groene energie

In duurzame vakantieparken wordt veel aandacht besteed aan energiebesparing en het gebruik van groene energie. Wij maken gebruik van zonnepanelen om groene energie op te wekken, en onze bungalows zijn goed geïsoleerd zodat energieverlies tot een minimum beperkt blijft. Daarnaast zijn wij bezig met de transitie naar gasloze accommodaties, wat inhoudt dat er op inductie kookplaten gekookt wordt en dat warm water via een warmtepomp verkregen wordt.

Waterbesparing en Hergebruik

Duurzame vakantieparken zijn ook gericht op waterbesparing en het hergebruik van water. Om dit te bereiken, passen we waterbesparende douchekoppen toe in onze accommodaties, waardoor het waterverbruik tijdens het douchen verminderd wordt. Bovendien zijn sommige parken uitgerust met systemen voor het opvangen en hergebruiken van regenwater, dat onder andere gebruikt kan worden voor het doorspoelen van toiletten.

Daarnaast streven veel vakantieparken naar het verkrijgen van een Green Key-certificering. Dit internationale duurzaamheidskeurmerk stelt hoge eisen aan vakantieparken op het gebied van energie- en watergebruik.

In het kort proberen duurzame vakantieparken een positieve impact te maken op het milieu door bewuste keuzes te maken op het gebied van energie en waterbeheer. Hierdoor streven zij naar een zowel comfortabele als milieubewuste vakantie-ervaring voor hun gasten.

Milieuvriendelijke faciliteiten en activiteiten

Naast het behoud van natuur, vinden wij het belangrijk dat de faciliteiten en activiteiten op de vakantieparken milieuvriendelijk zijn. Hieronder vindt u wat voorbeelden van duurzame initiatieven die wij toepassen op onze parken:

  • Groene energie: Duurzame vakantieparken maken zoveel mogelijk gebruik van groene energie, waaronder zonnepanelen en windenergie.
  • Energie- en waterbesparing: Om het energie- en waterverbruik te verminderen, plaatsen wij energiezuinige apparaten en verlichting in onze accommodaties. Daarnaast moedigen wij onze gasten aan om bewust om te gaan met water- en energieverbruik.
  • Verantwoord vervoer: Wij streven ernaar dat onze parken gemakkelijk bereikbaar zijn met milieuvriendelijke vervoersmiddelen, zoals elektrische fietsen, shuttlebussen en deelauto's.
  • Voedselverspilling verminderen: In de horecagelegenheden op onze parken proberen wij voedselverspilling zoveel mogelijk te verminderen door, waar mogelijk, overtollig voedsel te doneren aan lokale voedselbanken of het aanbieden van kleinere porties.

Door deze en andere initiatieven zorgen wij voor een aangename en milieuvriendelijke vakantie voor zowel onze gasten als de flora en fauna rondom ons park.

Duurzame vakantieparken in Nederland

In Nederland zijn er diverse duurzame vakantieparken te vinden die zich inzetten voor een beter milieu en duurzaam toerisme. In dit hoofdstuk bespreken wij drie dergelijke vakantieparken die ook te vinden zijn op vakantiepark-gids.nl.

Lodges op recreatiepark de Woudhoeve
  1. Buitenhof De Leistert gelegen in het prachtige Limburgse landschap bij het plaatsje Roggel. Dit park biedt naast luxe en comfortabele bungalows ook milieubewuste inspanningen om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Denk hierbij aan energiezuinige technologieën en het gebruik van duurzame materialen. Meer informatie over Buitenhof De Leistert is te vinden op vakantiepark-gids.nl.
  2. De Eemhof is een populair vakantiepark in Flevoland, nabij Zeewolde. Dit vakantiepark zet zich in voor duurzaamheid door bijvoorbeeld het gebruik van groene energie, waterbesparende maatregelen en het scheiden van afval. Daarnaast biedt De Eemhof tal van activiteiten en voorzieningen die gericht zijn op een natuurbelevenis en het bevorderen van milieubewustzijn bij gasten.
  3. Recreatiepark de Woudhoeve bevindt zich in Noord-Holland, in het gezellige plaatsje Egmond aan den Hoef. Dit vakantiepark heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan met diverse maatregelen om energie en water te besparen, afval te reduceren en de biodiversiteit te beschermen. Gasten kunnen hier genieten van de prachtige groene omgeving en de milieuvriendelijke faciliteiten en accommodaties. Meer informatie over andere vakantieparken in Nederland vind je op vakantiepark-gids.nl.

In deze drie vakantieparken kunnen bezoekers genieten van een duurzame en milieuvriendelijke vakantie in Nederland. Zo dragen zij bij aan een beter milieu, terwijl ze genieten van alle comfort en natuurpracht die deze parken te bieden hebben.